Szociális Munka Napja

Feltöltve: 2023-11-13

Segíteni jó. Jó annak, aki támaszt, vigaszt, támogatást, segítséget kap. És legalább olyan jó annak is, aki a segítséget adja. A nehéz élethelyzetben lévők mindennapi gondjai sokfélék, s a szociális ellátórendszernek ezekre fókuszálva kell hatékony megoldásokat kínálnia. Nem válaszokat kell adnia, hanem megoldásokat kínálni. Meggyőződésem ugyanis, hogy nem elegendő „megválaszolni” egy-egy problémát, egy-egy kérdést, vagy ügyet.

Megoldani kell.

A megoldás sokféle lehet, hiszen a szociális segítés során figyelembe kell venni az egyéni szükségleteket. Jó megoldás viszont csak úgy születhet, ha sosem tévesztjük szem elől, hogy mi – szociális munkások – nem problémákkal, vagy kérdésekkel foglalkozunk, hanem emberekkel.

Emberekkel, akik segítségre, támogatásra szorulnak, hogy úrrá tudjanak lenni a nehézségeiken, és megoldást találjanak az adott helyzetre.

És hogy ki tud segítséget, támaszt és támogatást adni egy embernek?

Egy másik ember. Nem egy szervezet, nem egy hivatal, nem egy intézmény… Ezek fontosak, sőt jobbára nélkülözhetetlenek, de önmagukban mégsem elegendőek. Mert ezek „csupán” létező dolgok. De nem élő dolgok. Csak és kizárólag az emberek „kelthetik életre”. Egy intézmény nem tud cselekedni, de bizonyos kereteket szab, jó esetben biztonságot nyújt. Ez fontos, viszont aki cselekedni tud, az csakis az intézmény munkatársa, a szociális szakember lehet.

Miért fontos mindezeket a – talán nagyon is egyértelműnek tűnő – gondolatokat megfogalmazni és kimondani a szociális munka napján?

Mert ez a nap azoknak a napja, akik életre keltik és életben tartják nap, mint nap, szünet nélkül a szociális intézményeket és szervezeteket. Ők azok, akik segítenek, mert ez a hivatásuk, sok esetben ez a küldetésük. Ez sokkal több annál, mint hogy „ez a munkájuk”. Kizárólag munkaként tekinteni erre nem lehet. Ez egy életforma, vagy inkább a létezés egy formája. Nehéz és szép egyszerre. Nehéz, mert képesnek kell lennünk akár a saját gondjaink elébe helyezni mások gondjait. Képesnek kell lennünk megérteni, elfogadni, felelősséggel viseltetni másokért. Ugyanakkor nagyon fontos, hogy a szociális szakemberek is találjanak lehetőséget arra, hogy erőt merítsenek a dolgos hétköznapokhoz.

Ezért a Szociális Munka Világnapja alkalmából az intézmény dolgozói kiránduláson vettek részt, melynek során a sárospataki vár történetével ismerkedhettünk meg tárlatvezető segítségével. Sátoraljaújhelyen kedvünkre bobozhattunk, élvezve a sebességet és a szép környezetet. A nap zárásaként a Vár Vendéglőben együtt megvacsoráztunk, ahol köszöntötte a dolgozókat Dr. Hosszú József Polgármester Úr.

Jó hangulatban, feltöltődve tértünk haza a közösség építő nap után, új lendülettel folytatjuk munkánkat.

                                                                                                Puhola Józsefné

                                                                                                Intézményvezető

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Legfrissebb híreink