kedd, augusztus 11, 2020

Jelzőrendszeres házi segítségnyújtás Újfehértón

Ezt a szociális szolgáltatási formát 2006-tól működteti az Újfehértói Szociális Szolgáltató Központ a város területén. Az ellátás folyamatos, térítési díja a fenntartó rendelete alapján 20.-ft/nap.

A jelzőrendszeres házi segítségnyújtás a saját otthonukban élő, egészségi állapotuk és szociális helyzetük miatt rászoruló, a segélyhívó készülék megfelelő használatára képes időskorú vagy fogyatékos személyek, illetve pszichiátriai betegek részére az önálló életvitel mellett felmerülő krízishelyzetek elhárítása céljából nyújtott ellátás.

Ezen ellátás igénybevétele szempontjából szociálisan rászorult:

·         az egyedül élő 65 év feletti személy,

  • az egyedül élő súlyosan fogyatékos vagy pszichiátriai beteg személy,

·         a kétszemélyes háztartásban élő 65 év feletti, illetve súlyosan fogyatékos vagy pszichiátriai beteg személy, ha egészségi állapota indokolja a szolgáltatás folyamatos biztosítását.

Az ellátott otthonában található vezetékes telefonra egy on-line hangkommunikátor van telepítve, amelyet egy karóraszerű cseppmentes, ütésálló pánikgomb segítségével - tépőzáras csuklópánttal mindig magán tud viselni - tud működtetni. A lakás bármely pontján, húsz méteres körzeten belül ezen keresztül tud segítséget kérni. Nagyon fontos, hogy mindig magánál hordja, hiszen csak akkor tud jelzést leadni a központ felé. Ha az ellátott nem tud kommunikálni, mert rosszul lesz, akkor a diszpécserek azonnal a mentőt küldik.

Bármilyen jellegű segélykérés esetén megnyomja a gombot és a készülék automatikusan kapcsolatot teremt a 24 órában folyamatosan működő diszpécserközponttal. A központban szakképzett személyzet fogadja a hívásokat, értékeli azokat, és a megfelelő helyre továbbítja. Rövid időn belül megérkezik a segítő a bajba jutott lakására: gondozó, orvosi ügyelet, mentő, rendőrség, tűzoltóság, attól függően, hogy milyen jellegű segítségre van szükség.

Mivel a hangkapcsolat másodperceken belül létrejön, a rendszer gyors és hatékony segítséget nyújt a veszély helyzetbe került embereknek. Ez az ellátási forma nagyban növeli az idős emberek biztonságérzetét, hiszen ők általában egyedül élnek, bármilyen baleset, rosszullét esetén azonnal segítséget tudnak kérni. A hozzátartozók is nyugodtabbak, ha az idős szülőt, rokont, biztonságban tudják.

Kérjük, jelezzék, ha ismerőseik, családtagjaik közül valakinek szüksége van ezen ellátási formára.

Elérhetőség: -személyesen, Újfehértói Szociális Szolgáltató Központ -Kodály Z. u. 39.sz. alatt

                     - telefonon: 290-076, mobil:0630-754-5482

 

 

 

                                                                                                                     Puhola Józsefné

                                                                                                                     intézményvezető